Colectare deseuri carton

Colectare deseuri carton

Traind in era digitala, perioada in care nimeni nu are timp, consumul este inevitabil. Consumul duce de cele mai multe ori la risipa iar aceasta din urma rezulta deseuri. Pe fiecare an producem mai multe deseuri decat anul anterior.

Dezvoltarea comertului in mediul online din ultimii ani, a dus cu siguranta la o crestere a deseurilor din carton. Cartonul este materialul preferat pentru ambalare colete, asadar consumul in ceea ce priveste cartonul a crescut considerabil. Cum gestionam situatia deseurilor din carton? Prin colectare carton, reducere consum, reciclare si valorificare.

Cum efectuam corect partea de colectare deseuri carton?

Colectarea selectiva a deseurilor incepe cu separarea acestora pe categorii. Autoritatile vin in sprijinul nostru prin distribuirea containerelor specifice fiecarui deseu in parte. Nerespectarea colectarii corespunzatoare a deseurilor poate duce la sanctiuni, mai exact la amenzi.

Containerele de profil sunt destinate de regula deseurilor menajere, deseurilor din hartie si carton, plastic, metal si sticla.

Sunt cateva reguli care trebuie respectate atunci cand vine vorba de colectarea deseurilor in scop de reciclare. Trebuie facuta diferenta intre deseuri menajere si deseuri reciclabile.

In momentul in care un deseu reciclabil este contaminat fie cu reziduuri de mancare, fie cu diverse substante, acesta nu mai este eligibil pentru reciclare si devine deseu menajer.

Un exemplu relevant este hartia, aceasta este un deseu reciclabil, insa daca este patata fie cu grasime, fie cu vin, ea nu mai este acceptata pentru reciclare. La fel si in cazul cartonului, daca cartonul de la cutia de pizza este contaminata cu reziduuri, nu mai este eligibil pentru reciclare si devine deseu menajer.

Daca un deseu contaminat este depozitat in containerul pentru deseuri reciclabile, acesta poate sa contamineze si celelalte deseuri si este foarte probabil sa atraga insecte ceea ce inseamna ca toate deseurile considerate reciclabile din acel container, nu vor mai fi eligibile.

In procesul de colectare carton, trebuie sa avem in vedere urmatoarele aspecte:

        cartonul trebuie sa fie curat si uscat;

        cartonul plastifiat nu este acceptat pentru reciclare;

        cartonul contaminat cu reziduuri de mancare se poate indeparta si se poate colecta doar cartonul curat, nu este necesara pastrarea integritatii deseurilor in cazul cartonului;

        este de preferat sa impachetam cartonul pe cat este posibil pentru a nu ocupa foarte mult spatiu.

De ce colectare carton pentru reciclare?

Desi tehnologia s-a dezvoltat incredibil in ultimii ani si traim in era digitala, consumul hartiei si al cartonului nu a scazut, asa cum probabil ne asteptam, dimpotriva, a crescut considerabil. Asadar, cererea pentru materia prima, in cazul acesta pentru lemn, a crescut de asemenea.

Fiindca nevoia de lemn pentru obtinerea hartiei si a cartonului a crescut, apare fenomenul numit “despadurire” sau “defrisare”. Din nefericire, desi a devenit ceva normal, ne afecteaza pe mai multe planuri.

Defrisarile afecteaza habitatele naturale ale animalelor si le pune viata in pericol. Mai mult decat atat, acest fenomen degradeaza calitatea aerului, care in ultima perioada este din ce in ce mai slaba. De asemenea, defrisarile afecteaza inclusiv solul si influenteaza clima, asadar, pot aparea seceta si inundatia.

Pentru a proteja mediul inconjurator, se urmareste diminuarea nevoii de lemn, ceea ce este dificil de controlat.

Atat noi, individual, cat si marile companii putem sa contribuim in procente mici la scaderea cererii de materie prima prin reutilizare si reciclare.

Avantajele reciclarii hartiei si a cartonului sunt numeroase:

        evitarea defrisarilor;

        protejarea habitatelor naturale ale animalelor;

        imbunatatirea calitatii aerului;

        economisirea materiei prime si a resurselor naturale;

        cresterea economiei.

Productia de hartie si carton din materie prima este mai costisitoare si consuma mult mai multe resurse naturale decat reciclarea acestor deseuri.

Inainte de a aborda subiectul de colectare carton si reciclare, trebuie sa vorbim despre reutilizare care este o metoda de valorificare a cartonului cu beneficii multiple.

Deseurile de orice tip provin din consum, din fericire, avem mijloacele necesare pentru a reduce consumul si a actiona in directia protejarii mediului inconjurator.

Refolosirea deseurilor este o metoda adoptata tot mai des in ideea de comportament eco si economisire a materiei prime.

Cartonul este un material versatil cu multe posibilitati de reutilizare. In ultimii ani a luat amploare comertul online iar cartonul este folosit predominant pentru impachetarea coletelor. Cartonul este folosit, de asemenea si pentru ambalarea electrocasnicelor, aparaturilor, alimentelor si pentru a ambala incaltamintea.

6 idei de reutilizare carton

  1. Impachetare

Putem sa refolosim cutiile de carton pe care le-am procurat fie prin comenzile online, fie prin cumparaturile fizice pentru a impacheta obiectele in caz ca ne mutam sau dorim sa transportam ceva fragil in siguranta.

  1. Impachetare cadouri

Cutiile de dimensiuni mici sau medii sunt utile atunci cand dorim sa impachetam un cadou. Daca adaugam o funda sau suntem ceva mai creativi si pictam cutia, vom obtine un ambalaj original pentru cadou.

  1. Jucarii din carton

O alta idee interesanta este sa cream din carton diverse jucarii educative pentru copii. Este nevoie doar de imaginatie si putina indemanare.

  1. Loc de joaca pentru pisici

Cartonul poate sa fie util atunci cand vine vorba de a construi diverse forme, iar un loc de joaca pentru pisici este usor de realizat.

  1. Cutii de depozitare

Cutiile din carton pot fi extrem de utile atunci cand vine vorba de depozitare. Putem sa folosim cutii cu dimensiuni diverse pentru a depozita fie reviste si carti, fie obiecte mai grele.

  1. Cos de gunoi

Fie acasa, fie la birou, putem sa improvizam un cos de gunoi din carton pentru a depozita deseuri din hartie in ideea de reciclare. In cazul in care consideram ca nu este atractiv, putem sa il pictam sau sa scriem diverse mesaje pentru a incuraja reciclarea.

Dupa ce am epuizat toate variantele de reutilizare a cartonului putem sa alegem cu incredere reciclarea acestuia.

Inainte de partea de colectare carton si reciclare propriu-zisa, trebuie sa tinem cont de cateva aspecte.

Cartonul si hartia se colecteaza si se recicleaza impreuna insa fiecare deseu are limite diferite. Hartia se poate recicla pana la 7 ori, in cazul hartiei pentru imprimanta, in schimb cartonul se poate recicla doar de 4 ori, apoi isi pierde din propietati. Asadar, cartonul este predispus sa ajunga la groapa de gunoi mult mai repede decat hartia.

Cartonul este mult mai voluminos asa ca este de preferat sa il pliam inainte de a-l depozita pentru a economisi spatiu in containerul de profil.

De asemenea, este de preferat sa indepartam orice tip de adeziv existent pe carton sau plasticul care insoteste de regula cutiile de carton.

Putem sa colectam pentru reciclare:

        cutiile de carton folosite pentru impachetare;

        cutiile de pizza necontaminate cu reziduuri de mancare;

        cutiile de cereale sau paste neplastifiate;

Limite colectare carton:

        cartonul ud sau contaminat cu diverse substante sau reziduuri de mancare nu este eligibil pentru reciclare;

        cutiile de carton plastifiate nu sunt acceptate de catre reciclatori;

        cutiile de pizza cu urme de grasime nu se colecteaza pentru reciclare, insa se poate indeparta partea care este contaminata si se recicleazza cartonul curat.

In directia de colectare carton si alte deseuri reciclabile, autoritatile ne vin in ajutor prin oferirea resurselor necesare acestei actiuni.

Autoritatile ne pun la dispozitie containere de profil pentru colectarea deseurilor reciclabile si pentru a facilita colectare selectiva a acestora.

Asadar, reciclarea incepe inca de la sortarea deseurilor pe categorii apoi urmeaza ridicarea acestora de catre agentii de la salubritate, urmeaza transportarea deseurilor catre reciclator apoi procesul tehnologic propriu-zis de reciclare.

Trebuie sa stim ca suntem obligati prin lege sa selectam colectiv deseurile din propria locuinta. Autoritatile vin cu sanctiuni in amenzi in cazul in care nu respectam colectarea selectiva a deseurilor reciclabile, sau aceasta nu este realizata in mod corect.

O alta responsabilitate civica de care trebuie sa tinem cont negresit este disponabilitatea noastra in ziua ridicarii deseurilor. In cazul in care nu suntem disponibili, este de preferat ca agentii.

 Dupa ridicarea deseurilor din carton si hartie, ele sunt transportate catre reciclator unde incepe reciclarea propriu-zisa. Deseurile sunt impartite pe categorii. Hartia este impartita in hartie de inalta calitate, hartie de calitate medie si calitate slaba.

Cartonul este considerat un material cu o calitate mai redusa decat hartia si limita de reciclare este de pana la 4 ori.

Procesul de reciclare al cartonului este asemenator cu cel al hartiei. Dupa separarea pe categorii urmeaza maruntirea, apoi amestecarea cu apa si alte substante, obtinandu-se o pulpa care se intinde ca sa formeze o pelicula, apoi se preseaza pentru a indeparta excesul de apa. Dupa uscare, cartonul obtinut se ruleaza si se transporta catre producatorii de ambalaje.

Spre deosebire de alte materiale, prin reciclare cartonul nu devine materie prima pentru alte productii, ci din cartonul reciclat se obtine tot carton care va fi folosit preponderent pentru ambalare.

Asadar, reciclarea cartonului este incurajata pentru a proteja mediul inconjurator, pentru a evita defrisarile si despaduririle, pentru imbunatatirea calitatii aerului, pentru protejarea animalelor si a habitatelor naturale ale acestora. La toate acestea se adauga si cresterea economiei.

De asemenea, responsabilizarea generatiilor urmatoare si incurajarea lor in directia protejarii mediului, a reciclarii, reutilizatrii si a reducerii consumului este datoria noastra, a fiecaruia dintre noi.