Reciclare deseuri

Reciclare deseuri

In ultimii ani s-a pus accentul pe reutilizare si reciclare deseuri, fiindca studiile de specialitate dezvaluie cifre cu adevarat alarmante atunci cand vine vorba de numaul total al deseurilor pe care le producem zilnic. De asemenea, ingrijoratoare este si aglomerarea excesiva a depozitelor de deseuri ceea ce duce fara indoiala la reziduuri ajunse in mediul natural sau la groapa de gunoi. Gropile de gunoi, pe langa aspectul neplacut, afecteaza calitatea aerului care este tot mai scazuta de la an la an.

Reutilizare si reciclare deseuri – avantaje

Putem sa alegem sa reutilizam deseurile, sa le reciclam sau sa apelam la ambele variante, insa trebuie sa tinem cont ca dupa reutilizare multe dintre reziduuri nu se mai pot recicla fiindca au intrat in contact cu diverse substante (vopsea) sau adeziv.

Partea de reciclare deseuri nu este tocmai facultativa, suntem obligati prin lege sa colectam selectiv deseurile din propria locuinta. Autoritatile ne pun la dispozitie resursele necesare colectarii selective, mai exact ni se dau in custodie containere de profil pentru fiecare categorie de reziduuri si deseuri.

Avem un container pentru reziduuri menajere, unul pentru deseuri din hartie si carton, plastic, sticla si metal. Trebuie sa avem in vedere ca tot ce este contaminat cu mancare sau nu este eligibil pentru reciclare ajunge in containerul pentru deseuri menajere.

Dupa colectarea selectiva, agentii de la salubritate sunt responsabili sa ridice deseurile iar noi avem, de asemenea, responsabilitatea sa fim disponibili in acea zi prestabilita pentru ridicare sau sa le oferim acces la containere in ziua respectiva.

In cazul in care suntem creativi sau ne despartim greu de anumite obiecte, putem sa optam cu incredere la refolosirea lor.

Ghid de reutilizare deseuri

Refolosirea deseurilor este o actiune care poate sa nu consume mult timp si multe resurse, asta depinde de ce anume iti doresti sa obtii. Cum traim in era digitalizarii, sursa principala de inspiratie este mediul online, unde gasim o diversitate de idei pentru a refolosi deseurile in scopul reducerii consumului si al protejarii mediului inconjurator.

Iata cateva idei de reutilizare deseuri:

  1. Hartie si carton

Hartia este unul dintre materialele versatile din care putem sa obtinem noi produse fie cu scop decorativ, fie practice.

Putem sa optam pentru origami. Avem nevoie doar de o foarfeca pentru a decupa hartia si de putina indemanare. Putem sa obtinem origami din hartie alba, hartie colorata, hartie utilizata sau hartie de impachetat.

Cu totii probabil avem carti vechi dragi ale caror coperte s-au deteriorat, asa ca putem sa fim inventivi si sa imbracam coperta cartilor vechi in hartie. Aceasta va reimprospata aspectul cartii si o va proteja pe viitor. Mai mult decat atat, putem sa schimbam husa pentru coperta atunci cand dorim sau daca se uzeaza.

Hartia folosita sau bucatile de carton pot fi utile in cazul in care dorim sa renovam. Le putem folosi pentru a proteja mobilierul de petele de vopsea.

Cutiile de carton le putem pastra pentru depozitare sau in cazul in care dorim sa ne mutam, fie sa transportam ceva sau sa trimitem un colet.

Dintr-o cutie de carton inalta si ingusta putem sa confectionam un cos de gunoi unde sa depozitam deseurile reciclabile din hartie. De asemenea, putem sa il personalizam cu mesaje care incurajeaza reciclarea si comportamentul prietenos cu mediul.

  1. Plastic

Plasticul este un deseu extrem de nociv pentru mediu, el se descompune foarte greu si este periculos daca ajunge in sol sau in ape.

Inainte de a apela la reciclare, putem sa optam pentru reutilizarea plasticului.

Dopurile din plastic se pot utiliza in diverse moduri pentru a obtine obiecte functionale. De exemplu, putem sa confectionam un ceas din dopuri. Mai mult decat atat, fie la birou, fie acasa, putem sa taiem o sticla pe jumatate, partea superioara o reciclam, iar ceea ce ramane putem sa o folosim pentru depozitarea dopurile pe care planuim sa le strangem. Paharul obtinut din PET-ul taiat putem sa il personalizam cu diverse mesaje sau sa il pictam. Acest pas va face mai interactiv procesul de strangere al dopurilor.

Tot din dopuri putem sa obtinem suporturi pentru pahare. Avem nevoie doar de cateva dopuri din plastic si adeziv pentru a lipi dopurile intre ele apoi putem sa le vopsim in ce culori dorim.

Din PET-uri putem sa obtinem recipiente de depozitare a pastelor, orezului, cafelei si altor alimente de genul acesta.

  1. Sticla

Daca esti ceva mai indemanatic si ai un taietor de sticla poti sa obtii suporturi de lumanare si decoratiuni pentru Craciun. De asemenea putem sa obtinem suporturi pentru lumanari din borcane pe care le putem picta asa cum dorim.

Borcanele care raman in urma consumului continutului, le putem pastra pentru a le umble din nou cu alimente precum muraturi.

Ghid de reciclare deseuri

Partea de reciclare deseuri este de luat in considerare atunci cand am epuizat toate variantele de reutilizare.

Reciclarea deseurilor este benefica mediului inconjurator, implicit noua ca indivizi. Mai mult decat atat, exista o multitudine de beneficii daca apelam la reciclare deseuri.

Beneficii reciclare deseuri:

  1. protejarea mediului inconjurator;
  2. reducerea consumului de materie prima;
  3. evitarea defrisarilor;
  4. cresterea economiei;
  5. reducerea consumului de resurse naturale;
  6. protejarea habitatelor naturale ale animalelor;
  7. protejarea apelor si a vietuitoarelor acvatice;
  8. evitarea aglomerarii depozitelor de deseuri.

Fiecare deseu in parte are anumite limite sau diverse aspecte de care trebuie sa tinem cont atunci cand vine vorba de reciclare.

Hartie si carton

Desi traim in era digitala, consumul de hartie nu a scazut, ci creste considerabil de la an la an. O solutie in acest sens, este reciclarea. Hartia se poate recicla pana la maxim 7 ori fara a-si pierde din propietati si acest aspect este valabil in cazul hartiei pentru imprimanta, alte categorii de hartie au un numar mai limitat de reciclare.

Se pot recicla:

        hartia pentru imprimanta;

        caiete;

        reviste si ziare;

        plicuri;

        hartia de impachetat neplastifiata.

Nu sunt eligibile pentru reciclare:

        servetelele fiindca prin folosire acestea sunt deteriorate;

        hartia mototolita;

        hartia patata de diverse lichide sau hartia contaminata cu mancare;

        hartia plastifiata;

        hartia care contine adeziv.

Comertul online s-a dezvoltat vizibil in ultimii ani iar cartonul este materialul preferat pentru impachetarea coletelor, asa ca a crescut considerabil si consumul de carton.

Spre deosebire de hartie, cartonul este considerat a avea o calitate mai slaba, el se poate recicla de maxim 4 ori apoi isi pierde din proprietati.

Se pot recicla:

        cutii din carton provenite de la diverse colete;

        cutii de pizza necontaminare cu mancare;

        suportul de pahare pentru cafea;

        cutiile de paste sau cutiile de cereale neplastifiate.

Nu sunt eligibile pentru reciclare:

        cartonul ud;

        cutiile de pizza contaminate cu reziduuri de mancare (se poate indeparta partea patata cu mancare si se recicleaza cartonul curat)

        cutiile din carton plastifiat.

Plastic

Plasticul este considerat unul dintre cele mai nocive deseuri, mai mult decat, el are un numar scazut de reciclare.

Se pot recicla:

        PET-uri din plastic curate;

        dopuri din plastic;

        flacoane provenite de la diversi detergenti, sampon, balsam, etc.

        caserole din plastic;

        pahare din plastic;

        tacamuri curate din plastic;

        cutii de depozitare.

Nu sunt eligibile pentru reciclare:

        cutii de vopsea;

        sticle care au continut diverse substante chimice precum uleiul de motor;

Metal

Spre deosebire de celelalte deseuri mentionate mai sus, metalul se poate recicla la infinit fara a-si pierde din calitati.

Se pot recicla:

        diverse doze;

        conserve din metal;

        capace de borcane;

        folie de aluminiu nedeteriorate.

Nu sunt eligibile pentru reciclare:

        cutii cu continut chimic;

        cutii din metal care au continut vopsea;

        dozele care inca contin diverse lichide;

        folie de aluminiu deteriorata.

Sticla

La fel ca in cazul metalului, sticla se poate recicla pana la infinit fara a-si pierde din proprietati.

Spre deosebire de celelalte deseuri, sticla are mai putine limite cand vine vorba de reciclare insa trebuie sa tinem cont de cateva aspecte inainte de a colecta selectiv deseurile din sticla.

Sticla folosita in confectionarea ferestrelor si oglinzilor este de regula tratata chimic si are un punct de topire mai ridicat decat sticla normala din care sunt confectionate paharele. Este important ca atunci cand colectam selectiv deseurile sa tinem cont de acest aspect si sa nu amestecam cele doua tipuri de sticla.

Sticla provenita de la oglinzi si ferestre trebuie depozitata separat. De preferat sa cautam un reciclator care accepta acest tip de sticla unde se poate recicla sau chiar se poate incerca restaurarea sa.

Este de preferat sa pastram integritatea sticlei. Desi sticla sparta este acceptata pentru reciclare, va fi mult mai dificil de manipulat.

Nu sunt eligibile pentru reciclare:

        becurile;

        lentilele ochelarilor de vedere;

        sticla decorativa sau orice alt tip de sticla care contine vopsea;

        vasele din sticla rezistenta la caldura, fiindca punctul de topire este diferit.

Este datoria noastra sa ne asiguram ca sticla depozitata in containerele de profil este curata. Desi inainte de a incepe procesul propriu-zis de reciclare, sticla se spala inainte, datoria noastra este sa reciclam recipiente curate, necontaminate cu mancare pentru a preveni contaminarea celorlalte deseuri din container.