Valorificare deseuri hartie carton

 Valorificare deseuri hartie

Ultimii ani s-au axat foarte mult pe tehnologie si tot ce odata exista doar pe hartie acum exista si in mod digital. In mediul online gasesti acum carti digitale sau audio, retete, reviste, brosuri si multe altele. Desi ne bazam foarte mult pe tehnologie, consumul de hartie si implicit deseurile de hartie au crescut considerabil.

Neevoia de hartie are ca rezultat defrisarile si despaduririle iar consumul acestui material rezulta deseuri care pot contribui la poluare asa ca este foarte important sa actionam in directia de valorificare deseuri hartie pentru a reduce consumul acesteia si pentru a economisi resurse.

Ce reprezinta partea de valorificare deseuri hartie?

Sunt trei elemente care constituie partea de valorificare deseuri hartie si anume: consumul moderat de hartie, reutilizarea hartiei si reciclarea.

Hartia este folosita atat individual in caminul propriu, cat si in scoli si companii. Asadar este un produs de care nu ne putem lipsi chiar daca avem si alternative precum telefonul, laptop-ul, tableta si altele. Scopul nu este sa oprim consumul de hartie, ci sa consumam doar cat avem nevoie, sa refolosim pe cat de mult ne permite si sa reciclam corect.

Actiunea de valorificare deseuri hartie aduce numeroase beneficii noua ca indivizi dar si mediului inconjurator.

Avantajele pe care le aduce partea de valorificare deseuri hartie:

  1. Reducerea defrisarilor si despaduririlor

In ultimii ani defrisarile sunt un subiect tot mai abordat de ecologisti si ONG-uri fiindca este un fenomen care ne afecteaza atat pe noi cat si mediul natural. Prin aceasta actiune sunt afectate habitatele naturale ale animalelor, mai mult decat atat le este pusa viata in pericol. Specialistii spun ca tot mai multe animale se hranesc cu tot felul de reziduuri si deseuri.

  1. Protejarea solului, apei si aerului

Din nefericire, multe deseuri precum hartia ajung in sol iar descompunerea dureaza multi ani. Calitatea aerului oricum scazuta este afectata de gropile de gunoi pline de deseuri. Pe langa faptul ca sunt inestetice, ele afecteaza calitatea aerului. Tot mai multe ape sunt contaminate cu deseuri de la hartie la plastic, metal si sticla si implicit sunt afectate si animalele acvatice.

  1. Reducerea consumului de materie prima

Pentru productia de hartie este nevoie de materie prima, mai exact de lemn. Prin reciclare scade nevoia de materie prima si de resurse naturale.

  1. Cresterea economiei

Productia de hartie din materie prima presupune costuri mult mai ridicate decat reciclarea propriu-zisa a hartiei.

Valorificare deseuri hartie prin consum cumpatat

Consumul de hartie poate fi redus prin cumpatare chiar daca este vorba de fiecare dintre noi, fie ca este vorba de companii.

Acest comportament se invata in timp si este de preferat sa se transmita si generatiilor urmatoare. Sunt metode simple prin care putem reduce consumul de hartie, fara prea mult efort dar care pot face diferenta si pot contribui la protejarea mediului inconjurator.

Unul dintre cele mai comune exemple si metode de reducere a consumului de hartie este sa apelam cat mai mult la variantele alternative pe care le avem la dispozitie.

Un exemplu relevant in aceasta directie, este atunci cand mergem la cumparaturi sa renuntam la lista clasica pe hartie si sa o facem pe telefon. Pe langa faptul ca este mult mai practica si sansele sa o uitam acasa sunt mult mai mici, economisim hartie care dupa cumparaturi ajunge inevitabil deseu.

O alta varianta asemanatoare este sa folosim mai rar sticky-notes si sa apelam la notificarile de pe telefon. Este mai practic, mai precis si asa economisim hartie.

Atunci cand mergem la cumparaturi este de preferat sa avem un rucsac la noi sau o plasa din material textil pentru a evita sa tot cumparam sacose din hartie. Rucsacul este mai practic si plasele din material textil sunt mult mai rezistente in timp. In felul acesta economisim atat bani cat si hartie.

Cand avem nevoie sa imprimam ceva este de preferat sa ne asiguram ca ceea ce imprimam este corect si nu facem risipa de hartie. Mai mult decat atat o varianta de reducere a consumului este sa imprimam fata-verso.

Desigur, exista multe metode de a economisi hartie, insa atunci cand le epuizam trecem la urmatoarea varianta, la reutilizare.

Valorificare deseuri hartie prin reutilizare

Refolosirea este o metoda de valorificare deseuri hartie prin care economisim atat pe plan financiar cat si hartie.

La fel ca si in cazul consumului controlat, reutilizarea nu presupune un efort, ci autoeducare si obisnuinta. Inainte de a decide sa aruncam un obiect trebuie sa decidem daca ne mai este de folos, sa nu risipim.

O varianta simpla in aceasta directie este sa refolosim sacosele de hartie de cumparaturi. Astfel o sa economisim hartie si bani.

Daca avem acasa un teanc de reviste sau ziare vechi, inainte de a le recicla putem sa le gasim mai multe intrebuintari. Una dintre ele ar fi sa imbracam copertile cartilor vechi in paginile revistelor pentru a le proteja si pentru a obtine o nota vintage. Din paginile ziarelor putem sa imbracam buchetul de flori si va arata unic.

Ziarele vechi sau revistele ne sunt utile si atunci cand hotaram sa renovam. Putem sa le folosim ca protectie pentru mobilier.

Din hartia care nu ne mai este de folos putem sa confectionam origami. Avem nevoie doar de putina indemanare si de inspiratie pe care o vom gasi in mediul online, cu siguranta.

Putem sa fim creativi si pentru petrecerile celor mici si sa confectionam acasa coifuri din hartie care nu ne mai este utila. De asemenea, in hartie utilizata putem sa impachetam cadourile care vor avea o amprenta unica.

Cu putina creativitate putem sa obtinem ornamente de Craciun sau de Paste din hartie.

Exista o multitudine de variante de refolosire a hartiei cu ajutorul careia reducem consumul si valorificam deseurile de hartie.

Atunci cand epuizam toate metodele de reutilizare putem sa apelam cu incredere la reciclare care este o alta forma de valorificare deseuri hartie.

Valorificare deseuri hartie prin reciclare

Reciclarea este procesul prin care partea de valorificare deseuri hartie atinge apogeul. Procesul de reciclare incepe prin colectarea selectiva a deseurilor din propria gospodarie. Urmeaza apoi depozitarea lor in containerele de profil puse la dispozitie de catre autoritati.

Inainte de a depozita deseurile de hartie trebuie sa stim care sunt eligibile pentru reciclare si care nu sunt acceptate.

Deseuri de hartie acceptate pentru reciclare:

        hartia de imprimanta, care este considerata hartia de cea mai inalta calitate pentru reciclare;

        hartia de impachetat care nu este lucioasa;

        ziarele si revistele vechi;

        agendele si caietele;

        plicuri;

        sacosele de hartie;

        paiele si paharele de hartie care nu contin plastic;

Pentru ca procesul de reciclare sa fie eficient trebuie sa tinem cont ca nu toate tipurile de hartie sunt acceptate pentru reciclare.

Deseuri de hartie care NU sunt eligibile pentru reciclare:

        hartia patata, daca ai varsat orice fel de bautura pe hartie, aceasta nu mai este acceptata pentru reciclare;

        hartia deteriorata prin mototolire nu este eligibila, asa ca trebuie sa avem grija sa pastram integritatea hartiei;

        hartia plastifiata sau lucioasa;

        servetelele si prosoapele de bucatarie implicit se deterioreaza prin utilizare asa ca nu sunt acceptate pentru reciclare;

        orice tip de hartie care contine lipici nu este eligibila;

        bonurile emise de casele de marcat nu sunt acceptate.

Avand toate aceste informatii putem sa separam in mod corect deseurile. Daca ele nu sunt selectate in mod corect, autoritatile au obligatia sa emita amenzi. Este responsabilitatea noastra civica si suntem obligati prin lege sa reciclam.

Dupa ce am depozitat deseurile in containerele de profil urmeaza o alta responsabilitate care tine tot de noi, si anume sa ne asiguram ca agentii de la salubritate au acces la containerele primite de noi in custodie in ziua destinata ridicarii deseurilor.

Dupa ridicarea deseurilor, acestea sunt duse la reciclator unde incepe procesul de reciclare prin separarea hartiei pe categorii. Hartia considerata a fi hartie de inalta calitate, este hartia de imprimanta, celelalte sunt considerate a fi de calitate medie, pe cand sacosele de hartie sunt de slaba calitate.

Dupa separarea pe categorii urmeaza indepartarea impuritatilor precum capsele de metal, apoi urmeaza procesul propriu-zis de reciclare, hartia se marunteste, se topeste iar rezultatul se amesteca cu apa si diverse substante. Din acest amestec rezulta o pulpa care se intinde, se preseaza si se usuca si se formeaza hartia.

Procesul de reciclare este mult mai economic decat productia in sine de hartie care consuma atat materie prima cat si energie si alte resurse naturale.

Prin consumul controlat, refolosire si reciclare reusim sa reducem consumul de hartie si sa folosim deseurile ca resurse valoroase si alternativa la materia prima obtinuta din lemn. Procurarea materiei prime afecteaza padurile si animalele, in schimb, deseurile reciclabile de hartie sunt in numar foarte mare si ne ajuta sa economisim materie prima.

Prin reutilizare si reciclare evitam aglomerarea deseurilor de hartie care elimina un gaz nociv care afecteaza calitatea aerului. De asemenea, evitam gropile de gunoi care pe langa aspectul neplacut pe care il ofera localitatilor, afecteaza aerul si solul.

Pe langa beneficile si avantajele aduse de aceste actiuni ecologice, avem la dispozitie toate mijloacele necesare pentru a pune in practica toate metodele de valorificare deseuri hartie.